Sund mad til en syg klode

Klimamad Brøruphus Efterskole web 8

På brøruphus Efterskole er vi meget bevidste om, at den mad vi serverer for eleverne er økologisk og bæredygtig. 25 % af den menneskeskabte udledning af drivhusgasser i Danmark stammer fra vores forbrug af mad, og derfor er det rigtig vigtigt for os at opdrage vores unge mennesker til at være bevidste om deres madforbrug. 65 % af vores mad er økologisk, og vi forsøger altid at lave sunde og bæredygtige retter, der samtidig er nærende og smager godt.

For yderligere at sætte fokus på bæredygtigt forbrug, er vi sammen med Skanderborg kommune med i et EU projekt (ESCAR), hvor byer i Italien, Spanien og Sverige også laver klima venligt mad.

Torsdag den 28. april havde eleverne morgensamling om ”Sund mad til en syg klode”, med fokus på, hvordan udslippet af drivhusgasser fra landbrug og fødevareforbrug kan reduceres. Til middag lavede køkkenet klimavenlig mad, hvor kødet var skiftet ud med lidt kylling og kikærter samt bulgur. Det var yderst velsmagende og mange elever var imponeret over, at det er muligt at lave så god og nærende mad og samtidig tage hensyn til klimaet.

 

Opskrifter til klimavenlig mad

Kyllingebryst med havregryn og karry

4 kyllingebryster
1½ dl havregryn
1 tsk. gul karry
3 spsk. koldpresst rapsolie
Salt og peber

Pitabrød med falafel og coleslaw

Falafel
3 dl kikærter
2-3 fed hvidløg
2 løg
2,5 spsk. hvedemel
1/2 tsk. stødt koriander
1 tsk. spidskommen
1 tsk. paprika
1 knivspids cayennepeber
1 tsk. natron
2 tsk. bagepulver
1 bdt. hakket persille
1-2 tsk. Salt

Coleslaw
500 g fintsnittet hvidkål
2 groftrevne gulerødder
1 groft revet syrligt æble
1 spsk. æbleeddike
1 tsk. dijonsennep
3 dl creme fraiche

Pitabrød (8 stk.)
1/2 pakke gær (25 g)
3 dl. vand
1 spsk. olie
2 tsk. groft salt
1 spsk. sukker
Ca. 1/2 kg hvedeme

CO2-belastning
Falafel (0,25 kg CO2/kg)
Coleslaw (0,51 kg CO2/kg)
Pitabrød (8 stk.) (0,71 kg CO2/kg)